Psykosociala risker vid anläggningsarbete
Det finns ett flertal psykosociala risker vid arbete med anläggning som för exempelvis rörläggare som drar fjärrvärme. Det kan vara allt från hot- och våldssituationer som kan uppkomma till ensamarbete och stressade situationer på grund av för optimistisk tidsplanering.
Ensamarbete
Rörläggare och andra anläggningsarbetare utför ofta uppgifter på egen hand och med eget ansvar. Arbetet leds kanske av någon som har ansvar för väldigt många människor och därmed inte alltid är på plats och kan följa arbetet direkt. Att arbetet leds på distans skapar risker och även psykosocial påverkan då exempelvis en rörläggare själv måste genomföra tillfälliga riskbedömningar över sin situation.
Stress
Flera nya arbetsplatser kan vara stimulerande för många men det kan också vara en källa till stress och oro. Varje arbetsplats har sina förutsättningar som måste kartläggas och följas. Arbetet kan vara planerat väl men verkligheten kan komma ikapp med förseningar och låg bemanning vilket då kan pressa anläggningsarbetarna till att öka på arbetstempot trots att situationen kräver noggrannhet. En rörläggare kan exempelvis ha krav på sig att genomföra arbetet tryggt och säkert samtidigt som förväntningarna på snabbhet är orimligt högt ställda. Att själv uppleva en motsättning mellan prestationskrav och krav på säkerhet och noggrannhet kan vara en stor stressfaktor.
Olyckor som kräver krisstöd
Olyckor kategoriseras som en fysisk arbetsmiljöfråga men varje arbetsplats ska också ha en plan för krisstöd, det vill säga hur man hanterar och bemöter människorna när en olycka har skett. En person som skadar sig på en arbetsplats utsätts för en väldigt stor påfrestning men den personens kollegor som behöver fortsätta arbeta på platsen efter olyckan påverkas självklart också av situationen. Om exempelvis en arbetsplatsolycka sker där en rörläggare, på grund hög arbetsbelastning, missköter säkerheten och skadar sig vid kapning av ett rör så kan resterande rörläggare på plats känna en ökad oro att själva hamna i samma situation. Här behöver det finnas möjlighet till krisstöd för att kunna hantera den stress och oro som uppkommer i en dylik situation.
Hot och våld
Människor som arbetar inom bygg och anläggning byter ofta arbetsplats och träffar väldigt många olika människor i sin vardag. I och med det så föreligger extra stora risker för att hot- eller våldssituationer kan förekomma. Arbetsgivaren har ett ansvar för att minimera riskerna för att dessa situationer uppkommer.
Några av de största psykosociala riskerna för anläggningsarbetare, som exempelvis rörläggare, är:
- Ensamarbete
- Stress
- Olyckor som kräver krisstöd och bristande sådant stöd på arbetsplatserna
- Risk för hot och vål