Det du MÅSTE vetaFörsäkring för hantverkTa i Med Hårdhanskarna

Köksrenovering – Har du koll på?

Ta dig tid att planera er köksrenovering i lugn och ro. Fundera över vad som är viktigast och prova med olika idéer och inredningar innan ni bestämmer er. Innan ni påbörjar arbetet bör ni bland annat ha tänkt på:

Varför gör ni en köksrenovering?

Är det fuktskada eller mögel finns inget alternativ. Då måste renoveringen ske oavsett om man har behov av ny inredning, mer förvaring eller annat. Men många gånger handlar det om att skapa nya funktioner eller större flexibilitet. Fråga dig själv vad som ligger bakom er köksrenovering och vad ni därmed bör fokusera på lite extra. Är det förvaringen som är bristfällig? Vill ni få det snyggare? Eller är det vitvarorna som inte längre hänger med? Det är bra utgångspunkt i alla fall.

Vad är dåligt idag?

Lista upp alla saker ni upplever störande i ert nuvarande kök. Vad är det för detaljer som skulle kunna vara bättre. Här är det viktigt att låta kreativitet och behov styra – inte budget eller praktisk tillämpning. Skriv ner alla önskemål oavsett vad det innebär. Att strypa kreativiteten på ett tidigt stadie är bara onödigt.

Stil, färg och form – Hur viktigt är estetik?

Som nämnts genomför en köksrenovering ofta för att ge köket ett behövligt ”ansiktslyft” eller en köksrenovering. Då är det extra viktigt att lägga fokus på stil, färg och form. Vill ni ha ett speciellt tema genom hela köket? Då handlar det om att planera för detta helt igenom.

Här bör ni även fundera på hur personligt köket ska vara. Med andra ord om stil och färg enbart ska anpassas till era önskemål eller om det även handlar om att tänka långsiktigt inför kommande försäljning. Ett allt för ”unikt” kök kan bli avskräckande för framtida köpare.

Vad ska förvaras och var?

Man kan aldrig få för mycket förvaring i ett kök. Men det är otroligt lätt att få för lite. Utgå från dagens situation och avgör om ni behöver mer förvaring eller inte. Om så är fallet – hur skapas detta? Det handlar inte enbart om att skapa mer förvaring utan att även effektivisera den förvaring som finns. Kan lådor och skåp byggas om för att maximera platsen? Kan exempelvis hörnskåpen få ”karusell” som gör att man når allt i hela skåpet?

Vilken teknik ska in i köket?

Frågan om vilken teknik som ska lyftas in i köket är relativt ny. Det var knappast något som de som gjorde köksrenovering på 90-talet tänkte på. Idag blir det däremot mer integrerat och det digitala hemmet blir vanligare. Kanske ska det finnas möjlighet att spela musik i köket via inbyggda högtalare i skåp eller väggar? Du kopplar samman telefonen med blåtand och för därmed över musik eller radio direkt när du vill lyssna.

Här kan även USB-uttagen nämnas. Idag finns det vägguttag med integrerade USB-uttag. Därmed kan mobilen laddas likväl som att andra produkter kan monteras som drivs med USB-sladd. Eller varför inte montera in belysning och en iPad-hållare. Enkelt när receptet är digitalt och den stora tunga receptboken inte längre känns så modern.